Welk merk kwasten is het best?

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 21:04

Wat is de beste verfkwast en hoe test je dat? Radar deed onderzoek naar diverse verfkwasten, hoeveel ze kosten bij de bouwmarkt, voordeelwinkels en zoals wij de verfspeciaalzaak..

Ze namen de proef op de som, om zelf te ondervinden of het de moeite waard is om iets meer te betalen voor een goede kwast. Op die manier brachten ze de prijs-/kwaliteitverhouding in kaart. Bovendien nodigden ze een paar verfexperts uit, om twee veelgestelde vragen over kwasten te beantwoorden.

Kwasten en verf in de test

Radar kocht een aantal kwasten, bij verschillende soorten winkels. Het ging om een paar bouwmarkten (Karwei, Hornbach, Gamma en Praxis), de Action en een verfspeciaalzaak. Bij de aankoop werd duidelijk dat de prijzen sterk uiteenlopen, waardoor het de moeite waard is om de verschillende opties te vergelijken.

Uiteraard werden de kwasten gebruikt om steeds met dezelfde verf te schilderen. Het ging om een lak, geschikt om binnenshuis hout mee af te werken. Het was een watergedragen verf, die geschikt was voor de gekochte kwasten. Let op: kies jouw kwast altijd op basis van de ondergrond die je wilt verven en de verf of lak die je gaat gebruiken. Onze experts in verf en kleur adviseren je daar graag over.

Drie experts testen de kwasten

Benieuwd hoe Radar de verfkwasten heeft getest? Het televisieprogramma vroeg drie experts om met de kwasten te schilderen. Bovendien werd er een deskundige uitgenodigd. Het gaat om Hans Hoogwerg, die al jaren schilderdocent is voor de praktijkopleidingen Onderhoud Nederland. Hij brengt jonge schilders het vak graag bij en hield tijdens de test een oogje in het zeil.

Hij wijst bij Radar op de belangrijke zaken om op te letten, voordat je begint met schilderen: “Je voelt eerst of de kwast zacht aanvoelt en of er niet spontaan haren loslaten. Als je een los haartje ziet zitten, snij het eraf voordat je begint met schilderen.”

Een team van drie experts gaat aan de slag met de test en de zoektocht naar de beste verfkwast. Het gaat om Tamara Vrielink als de ‘klusvrouw van Amsterdam’, de kampioen schilderen van 2018 Rutger van Antwerpen en huisschilder Stefan Bakker. Die laatste is naar eigen zeggen opgegroeid tussen de verfblikken, omdat hij komt uit een ware schildersfamilie.

Test en criteria

Alle kwasten die Radar test hebben maat 16. Uiteraard heeft het programma het merk weggestift, waardoor de experts niet kunnen zien waarmee ze schilderen. Ze werken in willekeurige volgorde met de volgende verfkwasten:

 • Spectrum van de Action
 • Professional van de Gamma
 • Perfection van de Praxis
 • Goudmeester van de Karwei
 • Copenhagen Gold van Hornbach
 • Meesterhand Gold van de verfspeciaalzaak

 

Tijdens de test wordt de experts gevraagd om op een aantal belangrijke punten te letten. Het ging om de volgende criteria:

 • Druppelen van verf van de kwast
 • Verfafgifte tijdens het schilderen
 • Ligging in de hand
 • Stugheid van de kwast
 • Streepvorming na schilderen
 • Strakheid van de gezette lijnen
 • Bevestiging van de haren in de kwast
 • Eenvoud om de verfkwast schoon te maken

 

De verschillende kwasten zijn getest op de bovenstaande criteria, om vanuit de drie experts vast te stellen wat de beste verfkwast is. Ondertussen hield de deskundige een oogje in het zeil, om erop toe te zien dat zij goed omgingen met de verschillende modellen.

 

Kwast Winkel Prijs Cijfer
Meesterhand Gold Verfspeciaalzaak €9,40 8,9
Goudmeester Karwei €5,19 7,6
Spectrum Action €1,59 7,2
Copenhagen Gold Hornbach €8,59 6,2
Professional Gamma €5,99 5,9
Perfection Praxis €9,29 5,6

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.